Gloei coöperatie

Het verschil tussen eigenaar en betrokken zijn

Gescheven door:  Coördinator duurzaamheid gemeente Peel en Maas 

In een blog over “Meer betrokkenheid en succes door gedeeld eigenaarschap” op de site van innovatief organiseren wijdt auteur Eric Alkemade uit over innovatief organiseren met inspiratie van onder andere Mondragon.

Mondragon: “Het moment dat Mikel Lezamiz in de BOEZst ons ambitiedocument van GLOEI ondertekent staat in mijn geheugen gegrift”. Dit en door de ervaring bij het ondersteunen van de opbouwwerkzaamheden raak ik geïnspireerd over “gedeeld eigenaarschap”. Als (kleine) ondernemer in het illustreren, ervaring als vrijwilliger en als werknemer, begrijp ik het verschil begrijp tussen eigenaarschap en betrokken zijn. In organisaties in ontwikkeling zal de bewustwording van dit onderscheid, het verschil kunnen maken. Hiermee een blogtekst tot nadenken.

GLOEI is als netwerkorganisatie van iedereen. Iedereen kan met een lidmaatschap het eigenaarschap invullen en delen. Door de coöperatie te vormen is dit formeel bekrachtigd. Het is slechts papier…

Het leerproces van Leo Crombach van Lijnspel coöperatie om te komen tot een coöperatie in de donkere kelder onder Novitaris heeft mensen veel gebracht. In een jaar tijd van 20 naar 150 leden. Voor degene die alleen lineair in bakstenen denken: projecten zoals ijsverwarming, de GLOEIinfoBUS en nog vele ander projecten, waar men met recht trots op is. Zichtbaarheid kwam met het SIF.

Duurzame projecten, maar net zoals papier vergankelijk. Het gaat daarom binnen GLOEI om mensen en het gemeenschappelijke. De projecten zijn als resultanten, broodnodig, zodat de mensen steeds een stapje verder komen in de gemeenschapsontwikkeling. In de kern gaat het passie en zaken van menselijke waarde: het gevoel van eigenaarschap en leren. Terugkijken over hetgeen je bewogen heeft en waarvan je hebt geleerd. Voel je je als lid eigenaar van de coöperatie of ben je gewoon betrokken? Zie daar mogelijk een uitdaging.

Snap je hier weinig van, helpt het om aan een sportteam te denken. Bijvoorbeeld voetbal, waar plezier in het spel het verschil maakt. Tijdens het voetbal zelf vergeet het publiek en de spelers vaak wat nodig is voor het spel: spelers, trainer, coach, scheidrechter, grensrechters, eerste hulp, voetbalveld en publiek en het verenigingsbestuur. Na afloop van een wedstrijd de vraag: “Wie is eigenaar en wie is betrokken bij het spel en wat maakt het verschil?”

 

Mooi stuk Frank wijnen dank hiervoor

 

Leo Crombach